Stres Yönetimi"Human Pattern 3D Başarı Modeli"

Stres Yönetimi

Stres ile başa çıkmak yerine onu yönetebilirsiniz!

Genel algı stresin kötü bir şey olduğudur. Kimisi stres ile yaşamaya, kimisi ondan kaçmaya, kimisi ise onunla mücadele etmeye çalışır. Ancak stresi yönetmeyi  öğrenirseniz, “Stres” en iyi yardımcınız olabilir. Bu sayede daha az yorulursunuz, daha mutlu ve performanslı bir hayatınız olur.

Stres baskı ve tehtid altında sizi hayata bağlayan en sadık dostunuzdur!

İnsanoğlunun ilk çağlardan beri süregelen hayatta kalma mücadelesinde tehlikeler karşısında başvurduğu 3 temel tepkisi vardır.  Bunlar DONMAK, KAÇMAK ve SAVAŞMAK’ tır. İlk insanlar vahşi hayvanlarla karşılaştıklarında önce kaçmayı, sonra savaşmayı denemişler ancak ölümle sonuçlanan acı tecrübelerle en iyi yöntemin donmak olduğu keşfetmişler. Bu yöntem işe yaradıktan sonra kaçıp kendilerini geliştirmişler ve savaşacak bilgi birikime sahip olunca hayvanları avlamaya başlamışlar. Eğer özel bir savunma sanatı ya da harp disiplini almış eğitimli vücuda sahip değilseniz ilk tepkiniz her zaman Donmak olacaktır. Ancak tehtidin ne olduğunu anladıktan sonra ne yapacağınıza karar verirsiniz. Kaçarsınız ya da savaşırsınız.

Günlük Hayatta Stres Yönetimi:

Mutlaka günlük yaşamınızda ve iş hayatında rutin stresleriniz vardır. Özel yaşamda, akşama ne yemek yapacağım derdi, çocukların okulu, özel günleri takip etme vb. İş hayatında ise toplantılar, iş yetiştirme telaşı ve tabiki satış & müdür & patron & müşteri & tahsilat baskısı. Bunlarla ilk karşılaştığınız an dün gibi gözünüzün önündedir. Çocuğunuz ilk defa koltuktan düştüğünde ve başını yere çarptığında mutlaka şok geçirip donup kalmışsınızdır. Ama 2. çocuktan sonra ebeveynler adeta bir basketbol oyun kurucu top hakimiyetiyle, çocuklarını kontrol etmeye başlar. Deneyimleri sayesinde, panik olmadan, gözü kapalı, yere düşmeden çocuklarını yakalarlar.

İşte ilk patron fırçasını yediğinizde hiç bir şey söyleyemediğiniz ve tüm laflarınızı yuttuğunuz çok olmuştur. Zamanla patronu idare etmenin ya da kaçmanın kitabını herkes yazmıştır. Ancak ne kadar bu baskı ve tehtidler karşısında ayakta kalmayı, zorluklara göğüs germeyi öğrensekte, bu baskının oluşturduğu stresi yönetmezsek, zamanla beynimizin dengesi bozulur. Bu da bir çok fizikzel ve ruhsal rahatsızlığa sebep olur.

Kaygı ve Stres yönetimi

Her tehdit ve baskı anında stres oluşturur. Beynimiz, stresi tehditler karşısında doğru karar vermemizi tetiklemek için bir uyarı olarak üretir. Bu da stresi aslında hayatta kalma sürecimizde en yakın yardımcımız yapmaktadır. Stresi yönetmek yerine stresten kaçar ya da üzerine gidersek günün sonunda biz zararlı çıkarız. Beynimizin kimyasal dengesini bozar ve zamanla telafisi güç defektler oluştururuz. Stres yönetimi aslında sadık yardımcımızın doğru yönlendirilmesidir. Bu anlayışla yaklaştığımızda baştan stresin kötü bir şey olmadığını kabul ettiğimizden farkında olmadığımız olumsuz etkilerinden de kurtulmaya başlarız.

Stresin olumsuz etkilerinden kurtulmaya başladınız bile. Farkettiniz mi?

Bu yazıyı okuyarak stresi yönetmenin ilk adımını attınız. Çünkü stresin dostuğumuz olduğunu kabul etmek en önemlisiydi. Bundan sonra sağlıklı ve huzurlu bir yaşam, sadece yapacağınız basit egzersizlere dayanmaktadır. Doğru nefes alma, gevşeme ve rahatlama tekniklerini öğrenmelisiniz.  Doğa yürüyüşleri, yoga, ata binmek, sörf vb denge sporlarından en az birini mutlaka yapmalısınız.

Bunları düzenli bir şekilde yapmak için keni yaşam koçunuz olamıyorsanız, öncelikle profesyonel koçluk hizmeti almalısınız. Üst düzey sporcuların stres yönetim tekniği olan Full Balance Therapy ile, günde sadece 5 dakikalık egzersizlerle  kaygı ve endişelerinizden kurtulacak, stresten arınarak yüksek performans seviyesine çıkacaksınız. Human Pattern’e gelin Full Balance Therapy ile tanışın!